Ruim 1.700 patiënten kregen experimentele medicijnen sinds 2013

Kankerpatiënten en oncologen slagen er regelmatig in om aan experimentele medicijnen te komen die nog niet zijn goedgekeurd voor de markt. In de afgelopen drie jaar hebben artsen zeker 1.700 patiënten experimentele medicijnen kunnen geven.

Dat schrijft de Volkskrant op basis van cijfers die farmaceutische bedrijven hebben verstrekt en overzichten die de Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft vrijgegeven na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Het grootste deel van de medicijnen was bestemd voor mensen met een terminale vorm van kanker.

De cijfers die de Volkskrant in handen kreeg, laten zien dat artsen er regelmatig in slagen om uitbehandelde patiënten buiten de gebaande paden aan een potentieel medicijn te helpen. Dat gebeurt wel via de officiële weg. Geneesmiddelenautoriteiten keurden het gebruik van de medicijnen goed en farmaceuten stelden de medicatie gratis beschikbaar.

In Nederland bestaat sinds 2013 een regeling waardoor uitbehandelde patiënten medicijnen kunnen krijgen die nog niet zijn goedgekeurd. 

Goed op de hoogte

Dat patiënten steeds beter weten welke onderzoeken wereldwijd plaatsvinden, is een van de redenen waarom de oncologen op zoek gaan naar experimentele medicijnen. En ook artsen zelf zijn vaak al vroeg op de hoogte van  beloftevolle geneesmiddelen.

Toch komen ongeregistreerde medicijnen slechts voor een fractie van de ruim 43.000 kankerpatiënten beschikbaar, omdat de nieuwe medicijnen meestal bestemd zijn voor een specifieke groep patiënten. 

Ook zijn sommige artsen terughoudend bij het voorschrijven van een experimenteel medicijn, zegt medisch ethica Eline Bunnik van het Erasmus MC. "Veel specialisten hebben nog nooit gehoord van de mogelijkheden om zo'n middel aan te vragen." Ook zouden niet alle artsen bereid zijn af te wijken van de richtlijnen.

In andere landen is het gebruik van experimentele medicijnen gebruikelijker, schrijft de krant. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld heeft meer dan de helft van alle staten een wet aangenomen die uitbehandelde patiënten het recht geeft om experimentele medicijnen te gebruiken zonder goedkeuring van de FDA, de organisatie die beslist over toelating van nieuwe geneesmiddelen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie