Zaterdag 28 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Landbouw Duitsland

Omstreden onkruidverdelger blijft voorlopig toegestaan door EU

De Europese Commissie verlengt deze week de vergunning voor de omstreden stof glyfosaat met achttien maanden. 
Door ANP

Dat heeft eurocommissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis dinsdag meegedeeld.

Glyfosfaat is een basisproduct van veel onkruidverdelgers en de vergunning ervan verstrijkt eind deze maand. Verschillende onderzoeken suggereren dat de stof kankerverwekkend is. 

Desondanks probeerde de Commissie maandenlang om het middel opnieuw te vergunnen, eerst voor vijftien jaar, nadien voor kortere periodes, maar ze vond nooit voldoende steun onder de lidstaten. Vrijdag nog ondernam ze een vergeefse poging om de lidstaten achter een tijdelijke vergunning voor achttien maanden te scharen.

Bij gebrek aan eensgezindheid onder de lidstaten mag de Commissie nu toch de beslissing nemen om het middel achttien maanden toe te staan. 

In die periode zal het Europese Agentschap voor Chemische Producten (ECHA) wetenschappelijk onderzoek doen naar de mate van kankerverwekkendheid van het middel. Daarna wordt de vergunning opnieuw overwogen.

Teleurgesteld

Foodwatch Nederland en Greenpeace zijn teleurgesteld in de beslissing. "Het besluit is niet in het belang van de consument en in strijd met het voorzorgsbeginsel zoals vastgelegd in Europese wetgeving. Dat schrijft voor dat zolang er wetenschappelijke twijfels zijn over de veiligheid, er geen nieuwe vergunning zou moeten worden verleend'', aldus Foodwatch.

Herman van Bekkem, campagneleider Landbouw bij Greenpeace, vindt het bizar dat het besluit wordt doorgeduwd door de Commissie. "De bal ligt nu bij de Nederlandse regering. Het gebruik door particulieren en het doodspuiten van gewassen voor de oogst zou, met het oog op het hoge risico voor menselijke blootstelling, met voorrang moeten worden verboden."

Aanbevolen artikelen