Dinsdag 16 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Een teek.

Aantal meldingen van tekenbeten blijft toenemen

In mei en juni is het aantal tekenbeten dat werd gemeld, met 13 procent toegenomen ten opzichte van het gemiddeld aantal van de afgelopen drie jaar. 
Door ANP/NU.nl

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht in juli, de piek van het tekenseizoen, ruim 400.000 meldingen.

Gemeten over de eerste helft van dit jaar zijn er tot nu toe, in vergelijking met het gemiddelde van de laatste drie jaar, 8 procent meer tekenbeten geregistreerd.

Mensen die gebeten zijn, kunnen de ziekte van Lyme oplopen. Ze kunnen daar, ook na behandeling, langdurig klachten aan overhouden als vermoeidheid, pijn en concentratiestoornissen.

Bos en tuin

De helft van alle gemelde tekenbeten dit jaar zijn in het bos opgelopen en een derde in de tuin. De meeste mensen worden in Gelderland door teken gebeten; 22 procent van de meldingen tussen 2012 en 2016 kwam uit die provincie. Noord-Brabant staat met 12 procent op de tweede plaats, gevolgd door Noord-Holland (11 procent).

Het RIVM raadt mensen aan zichzelf goed te controleren na een bezoek aan een groene omgeving en, als ze gebeten zijn, teken direct te verwijderen. Ze moeten naar hun huisarts gaan als ze tot drie maanden na de beet klachten als koorts, huiduitslag of gewrichtspijn krijgen.

Tekenbeten per provincie

Deze inhoud kan helaas niet worden getoondWij hebben geen toestemming voor de benodigde cookies. Aanvaard de cookies om deze inhoud te bekijken.

Lees meer over:
Teken

Aanbevolen artikelen