In gezonde borsten komen bacteriën voor die vrouwen mogelijk kunnen beschermen tegen borstkanker, zeggen Canadese wetenschappers.

Zij onderzochten borstweefsel van twee groepen vrouwen: een groep die leed aan borstkanker (58 vrouwen) en een groep met gezonde borsten (23). Bij de eerste groep kwamen twee typen slechte bacteriën vaker voor; vermoedelijk kunnen deze bacteriën kankerverwekkend werken.

Bij de groep met gezonde borsten kwamen de Lactobacillus- en Streptococcus-bacterie vaker voor. Deze soorten hebben waarschijnlijk een kankerremmend effect.

De resultaten van de nieuwste studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Applied and Environmental Microbiology (pdf).

De bevindingen kunnen volgens de Canadezen leiden tot probiotica, medicijnen met de twee genoemde goede bacteriën, die vrouwen tegen borstkanker beschermen. Een andere optie is om juist de slechte bacteriën te bestrijden.

Moedermelk

De motivatie voor het onderzoek was het feit dat uit eerder onderzoek bleek dat de kans op borstkanker vermindert als vrouwen borstvoeden. "Moedermelk bevat gezonde bacteriën. Naar aanleiding daarvan vroegen we ons af of het wellicht zo is dat bacteriën de kans op kanker kunnen verminderen, ook bij vrouwen die niet de borst geven", aldus onderzoeksleider Gregor Reid van University of Western Ontario.

Eerder voerde het team al een onderzoek uit om erachter te komen of borstweefsel überhaupt bacteriën bevat. Dit bleek het geval.