Kamer schaart zich achter reorganisatie geboortezorg

De plannen van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) om de geboortezorg anders te organiseren worden gesteund door een meerderheid in de Tweede Kamer.

Dat bleek donderdag tijdens een debat over de plannen die ervoor moeten zorgen dat verloskundigen, gynaecologen en ziekenhuizen beter gaan samenwerken om de babysterfte in Nederland verder omlaag te krijgen.

Samenwerkingsverbanden worden vanaf 2017 op een andere manier gefinancierd, want dan is er één pot geld voor alle betrokkenen. Verloskundigen en gynaecologen kunnen ook kiezen voor de bestaande aanpak waarbij ze afzonderlijk worden betaald.

Verloskundigen en patiëntenorganisatie NPCF zijn bezorgd over de koers, net als oppositiepartijen SP en GroenLinks. Zij vrezen dat zorgverzekeraars straks geen contracten meer willen afsluiten met zelfstandige verloskundigen en dat er voor zwangere vrouwen uiteindelijk weinig te kiezen is.

Ondergeschikt

Schippers gaat met de zorgverzekeraars praten om duidelijk te maken dat dat niet de bedoeling is. Ook zij vindt dat de zwangeren zelf moeten kunnen kiezen door wie ze worden begeleid. De positie van de verloskundige vindt zij net zo belangrijk als die van de gynaecoloog en zeker niet ondergeschikt.

Zij wijst er echter op dat de regio’s zelf aan zet zijn en zelf moeten uitmaken hoe ze de samenwerking organiseren. Ik ga ze niet voorschrijven wat ze moeten doen en welk model ze kiezen, aldus Schippers.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie