'Zwangere vrouwen moeten keuzevrijheid behouden over zorg'

Patiëntenfederatie NPCF wil garanties dat zwangere vrouwen maximale keuzevrijheid behouden in de zorg die zij krijgen. Aanleiding is een kabinetsplan om de zorg hiervoor straks uit een pot te betalen.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil dat zorgverzekeraars vanaf volgend jaar geboortezorg als een pakket integraal kunnen inkopen. Daarmee moet de samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen verbeterd worden.

In de nieuwe afspraken staat echter niets over keuzevrijheid, stelt de NPCF. "Bovendien geeft het zorgverzekeraars de ruimte om zodanig in te kopen dat de keuzevrijheid onder druk komt te staan."

Voordat de maatregel wordt doorgevoerd moet daarom bewezen zijn dat zwangeren volledige keuzevrijheid houden, aldus de belangenbehartiger. "Ook moet er onderzoek komen naar de kansen van een andere manier van bekostiging."

Donderdagmiddag vergadert de Tweede Kamer over de bekostiging in de geboortezorg. Verloskundigen voerden deze week in aanloop naar het debat verschillende acties. Zelfstandige verloskundige praktijken vrezen dat zorgverzekeraars straks geen contracten meer met ze willen afsluiten.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie