Het longfonds heeft een stappenplan ontwikkeld voor onder meer gemeenten en speeltuinen waarmee ze aan de slag kunnen voor een rookvrije speelplaats. In bijna alle speeltuinen in Nederland wordt nog volop gerookt door ouderen.

"Juist op deze plek is rookvrij de norm. De longen van jonge kinderen zijn nog kwetsbaar en volop in ontwikkeling. Naast peuken op de grond, zijn de risico’s vooral meeroken en voorbeeldgedrag: zien roken, doet roken", zegt Longfondsdirecteur Michael Rutgers.

Volgens een onderzoek onder 1.100 mensen, uitgevoerd door TNS NIPO, is ruim driekwart van de mensen in Nederland voorstander van rookvrije speeltuinen.

Ook rokers zien de logica: slechts een kwart van hen is tegen. De overheid stelt op dit moment een rookvrije speeltuin niet verplicht.

Nog maar een handvol speeltuinen is nu daadwerkelijk rookvrij. In landen als Frankrijk, Engeland en de Verenigde Staten is de rookvrije speeltuin standaard. "Voor de gezondheid van onze kinderen kun je daar jaloers op zijn", vindt Rutgers.