Dinsdag 24 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Tijdstip van eten belangrijker dan maaltijd zelf'

De tijdstippen waarop iemand eet heeft een mogelijk groter positief effect op de gezondheid dan de maaltijd zelf. Minder eten in de avond zorgt volgens onderzoekers voor een kleinere kans op obesitas.
Door NU.nl

Uit een metastudie van het Britse Kings College blijkt dat het belangrijk is om in de avond weinig calorieën te eten, meldt Telegraph. De bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the Nutrition Society.

De onderzoekers stellen dat mensen steeds later op de dag dineren en op onregelmatige tijden eten. Deze onregelmatigheid zorgt voor een afwijkend circadiaans ritme en belemmert bovendien de spijsvertering.

Een recent onderzoek liet zien dat mensen die hun hoofdmaaltijd in de ochtend nuttigden, meer afvielen en hun bloedsuikerspiegel verbeterde. Het is volgens de onderzoekers normaal geworden bij diëten te letten op de voeding zelf, in plaats van op de tijdstippen waarop maaltijden worden gegeten.

"Er lijkt een waarheid te zitten in het gezegde: 'Eet ontbijt als een koning, lunch als een prins en dineer als een arme'", aldus mede-onderzoeker Gerda Pot.

Maaltijd

Het onderzoek naar voeding is volgens Pot al vergevorderd. Toch blijft het volgens haar onduidelijk welke maaltijd zorgt voor de meeste energie bij mensen. "Hoewel het bewijs aantoont dat het eten van meer calorieën later op de dag geassocieerd wordt met obesitas."

Aanbevolen artikelen