Woensdag 10 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Sojarijke voeding vermindert overgangsklachten

Het gebruik van fyto-oestrogenen, zoals soja, bonen en pinda’s, vermindert het aantal overgangsklachten. Het gebruik kan leiden tot één opvlieger per dag minder.
Door NU.nl

Dat blijkt uit een metastudie van de Erasmus MC, waarin ruim 6.600 vrouwen zijn onderzocht. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA.

Onderzoeker Trudy Voortman zegt dat er al veel studies zijn gedaan naar plantaardige therapieën. "Helaas is de kwaliteit van de meeste studies niet zo hoog, omdat er bijvoorbeeld sprake was van een kleine steekproef. Als we alle resultaten van deze studies naast elkaar leggen, dan blijkt daaruit dat vrouwen die supplementen slikken waarin 10 tot 100 mg isoflavonen of fyto-oestrogenen zitten, ongeveer één opvlieger minder hebben per dag dan vrouwen die een placebo slikten."

"Ook hebben zij minder last van vaginale droogheid." Het zorgt niet voor een vermindering van het nachtelijk zweten.

Plantaardige therapie

Voortman zegt dat het van belang is om meer onderzoek te doen over een langere periode naar de effecten van plantaardige therapieën op overgangsklachten. "Daarnaast is het van belang dat vrouwen een arts raadplegen als zij deze middelen willen innemen, vooral wanneer zij ook andere medicijnen gebruiken."

Uit eerder onderzoek blijkt dat ruim de helft van de vrouwen op middelbare leeftijd last heeft van opvliegers of nachtelijk zweten tijdens de overgang.


Lees meer over:

Gezondheidovergang

Aanbevolen artikelen