23 procent van Britse homo- en biseksuele mannen heeft nooit hiv-test gehad

23 procent van de Britse homo- en biseksuele mannen heeft zich tot 2014 nog nooit laten testen op hiv.

Meer dan 15.300 respondenten deden mee aan de National Gay Men's Sex Survey (pdf), een onderzoek van het Britse onderzoekbureau Sigma Research. De studie probeert seksueel gedrag tussen mannen in kaart te brengen.

Wel laten steeds meer homo- en biseksuele mannen zich testen op hiv. Ten tijde van 2014 had 77 procent van deze groep zich laten testen, waar dit in 2010 nog 72 procent was. 55 procent van de respondenten zei zich te hebben laten testen in de afgelopen twaalf maanden. Dit percentage lag in 2010 nog op 36 procent.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat mannen boven de 65 jaar het meest tevreden zijn over hun seksleven. Mannen in de veertig zijn doorgaans het minst tevreden.

In totaal was 60 procent van de homo- en biseksuele mannen content met hun seksleven.

Veilige seks

Volgens het onderzoek is veilig vrijen niet vanzelfsprekend voor de respondenten. Van de homoseksuele mannen die seksueel actief zijn, had een op drie onbeschermde seks met een los sekscontact in de afgelopen twaalf maanden.

Gezondheidsexpert Cary James vindt dat er nog veel te winnen valt op het gebied van veilige seks. "Studies wijzen erop dat het gebruik van condooms 80.000 infecties hebben voorkomen sinds het uitbreken van de hiv-epidemie. Dit onderzoek laat echter zien dat het gebruik van condooms niet voor iedereen een realiteit is."

Volgens James moet er meer aandacht komen voor veilige seks en moet er ook meer gedaan worden aan preventie. "Dat betekent regelmatig testen, goede behandeling en, in aanvulling op condoomgebruik, het kritisch gebruik van PrEP (een medicijn dat hiv-infectie kan voorkomen, red.)."

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie