PST training helpt patiënt na beroerte sneller kwaliteit van leven terug te krijgen

Patiënten die na een beroerte revalideren hebben baat bij de training PST, de Problem Solving Therapy. Met deze training leren patiënten problemen en hindernissen op te lossen waardoor ze sneller een betere kwaliteit van leven krijgen.

Daarnaast leren ze sneller omgaan met eventuele beperkingen die na een beroerte ontstaan. Dat blijkt uit onderzoek van promovendi Marieke Visser van het Erasmus MC,

PST is een stappentraining die is toegespitst op patiënten die thuis revalideren na een beroerte. Deelnemers krijgen tijdens het onderzoek van Visser vaardigheden aangereikt om problemen en obstakels in vier stappen aan te pakken.

In de eerste stap definieert de patiënt het probleem en wordt een doel gesteld. In stap twee moeten meerdere oplossingen worden bedacht, waarna deze worden voorzien van voor- en nadelen om zo de beste hiervan te kiezen. Bij de laatste stap pakt de patiënt het probleem aan en wordt de oplossing geëvalueerd.

Half jaar

Na zes maanden was een duidelijk verschil zichtbaar tussen patiënten die de training hebben gevold en de groep die dit niet deed. "De waarde die patiënten toekenden aan hun kwaliteit van leven, was in de groep die PST volgde meer verbeterd dan in de controlegroep. Ook was de manier waarop problemen worden aangepakt meer verbeterd na PST."

Een jaar na de revalidatie werd bij beide groepen weer dezelfde kwaliteit van leven gemeten.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie