'Miljoenen transgenders krijgen niet de juiste zorg'

Transgenders hebben wereldwijd vaak te maken gezondheidsproblemen en worstelen met het verkrijgen van medische behandelingen hiervoor. 

Er zijn ongeveer 25 miljoen transgenders op de wereld. Door stigmatisering, uitsluiting en discriminatie lijden ze vaak aan fysieke en mentale gezondheidsproblemen. Zo is de meerderheid (60 procent) depressief.

Vaak krijgen transgenders niet de juiste behandeling, stellen onderzoekers van verschillende internationale topuniversiteiten en de Verenigde Naties, omdat zorgverleners in veel landen worstelen met de menselijke diversiteit op het gebied van sekse en gender. Daardoor is er vaak geen kennis over hoe men om moet gaan met transgenders.

Dit wortelt op zijn beurt vaak in nationale wetten, waarin transgenders niet worden erkend als bevolkingsgroep, zo schrijven de onderzoekers in hun een studie in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet

Het goede nieuws is volgens de onderzoekers dat de acceptatie van transgenders in 2015 is toegenomen. Deze acceptatie is echter nog nauwelijks vertaald in goede zorg voor deze groep.

Aanbevelingen

"Er zijn nog grote gaten in de medische kennis omtrent de zorg voor transgenders. Dit komt voort uit gebrek aan begrip voor deze groep mensen", aldus co-auteur Sari Reisnger van de Harvard Universiteit. "Er is al veel veranderd, zo zien de meeste mensen transseksualiteit niet meer als afwijking, maar er is nog veel te doen."

De auteurs van de studie doen een aantal aanbevelingen. Zo willen ze dat landen stoppen met therapie om transgenders te 'genezen'. Verder moet zorg voor transgenders net zo toegankelijk worden als voor ‘gewone’ mannen en vrouwen.

Ook zou de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) in zijn diagnostische handleiding niet moeten spreken over 'psychische- of gedragsafwijkingen', maar van 'gesteldheid die te maken heeft met seksuele gezondheid'.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie