'Nederlanders relatief goed geïnformeerd over antibiotica'

Nederlanders weten in vergelijking met veel andere inwoners van de Europese Unie goed hoe ze antibiotica moeten gebruiken en wat de gevaren van verkeerd gebruik zijn. 

De Europese Commissie meldt dit op basis van een enquête onder 27.969 inwoners uit de 28 EU-lidstaten ondervraagd., uitgevoerd door onderzoeksbureau TNS Nipo, meldt NOS donderdag.

In alle landen heeft minder dan de helft van de ondervraagden het afgelopen jaar antibiotica gebruikt. Malta en Spanje gebruikten met 48 en 47 procent het vaakst antibiotica, Zweden en Nederland met 18 en 20 procent het minst.

In heel Europa zegt een op de drie EU-inwoners afgelopen jaar het geneesmiddel te hebben gebruikt. Dat is ongeveer gelijk aan het gebruik in 2013.

Net als in dat jaar zijn er ook nu grote verschillen in gebruik waarneembaar tussen de verschillende lidstaten.

Antibioticagebruik

De meest voorkomende redenen om antibiotica te gebruiken zijn bronchitis, griep en keelpijn. Antibiotica werken echter niet bij griep, omdat dit door een virus wordt veroorzaakt. Het geneesmiddel is alleen werkzaam tegen bacteriën.

Nederlanders weten relatief veel over antibiotica. 62 procent van de Nederlandse respondenten weet dat antibiotica geen virussen doden. Het Europese gemiddelde ligt op 43 procent.

Ook weet bijna 80 procent van de Nederlanders dat antibiotica niet effectief zijn tegen verkoudheid en griep, waar het Europese gemiddelde op 56 procent lag.

Vrijdag komen de Europese zorgministers samen om te spreken over het Europese antibioticagebruik en een mogelijk gezamenlijke aanpak om het gebruik terug te dringen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie