Vanaf 2017 zit een aantal cosmetische ingrepen weer in het basispakket. Maar in tegenstelling tot wat eerder gedacht werd, worden borstimplantaten voor transgendervrouwen niet vergoed.

Borstimplantaten worden volgens de wetswijziging alleen vergoed voor mannen die vrouw worden en zelf geen enkele borstgroei hebben, schrijft minister Schippers volgens het AD in een brief aan de Tweede Kamer.

In de praktijk hebben transgenders vaak wel een klein beetje borstgroei. Dit is een gevolg van de hormoontherapie die onderdeel is van de standaard geslachtsveranderingsprocedure.

Om deze reden kunnen ze vanaf 2017 geen aanspraak maken op vergoeding van grotere borsten vanuit het basispakket. Ruim honderd mannen die vrouw willen worden, vallen hierdoor buiten de boot.

Cup AA

LGBT-belangenorganisatie COC en patiëntenorganisaties zijn ontstemd en wijzen erop dat de borstgroei als gevolg van hormoontherapie beperkt blijft tot cup AA.

"Het voorstel heeft niets te bieden voor transgendervrouwen. In de praktijk zal het aantal dat voor vergoeding in aanmerking komt, nihil zijn", schrijven zij aan de Tweede Kamer.

Het Zorginstituut is het eens met de minister en vindt dat als 'gewone' vrouwen met kleine borsten geen vergroting vergoed krijgen, dat dit voor transgendervrouwen ook niet mag gelden.