'Plasmedicatie niet altijd effectief bij hartfalen'

Een groot deel van de patiënten die met hartfalen in het ziekenhuis wordt opgenomen, reageert niet goed op een behandeling met plasmedicatie.

Dat zegt Jozine ter Maaten in haar promotieonderzoek dat zij doet bij onderzoeksinstituut GUIDE van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Meer dan 90 procent van de patiënten die in het ziekenhuis met hartfalen wordt opgenomen, krijgt plasmedicatie voorgeschreven om het niveau van overtollig vocht af te laten nemen.

Ter Maaten gebruikte een UMCG-onderzoek uit 2014 als basis. Hierin werd geconcludeerd dat wanneer plasmedicatie bij hartpatiënten niet goed aanslaat, er vaker een nieuwe ziekenhuisopname nodig is en dat deze patiënten meer kans hebben om te overlijden.

In haar promotieonderzoek licht Ter Maaten toe wat de reden kan zijn van het falen van de medicatie. Dit kan komen door verminderde opname van het middel in de darmen, verminderde filtratie van de nieren of beperkte opname van het medicijn in de nierbuisjes.

Vocht

Patiënten met hartfalen houden vaak extra vocht vast doordat het hart minder goed pompt. Hierdoor moet het orgaan nog harder werken.

Het is bij wetenschappers bekend dat plasmedicatie niet altijd goed werkt, maar er is in het verleden weinig onderzoek gedaan naar hoe mensen reageren op de medicijnen. De promovenda ontwikkelde twee nieuwe formules om de respons op plasmedicatie kort na de opname te meten. Dit meten kan het beste na 24 uur van de respons.

Het onderzoek kan bijdragen om extra kwetsbare patiënten eerder te identificeren en beter te behandelen.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie