'Goede conditie op middelbare leeftijd beschermt tegen beroerte'

Fysiek fit zijn op middelbare leeftijd lijkt het risico op een beroerte op hogere leeftijd te verlagen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Texas.

De resultaten van het onderzoek onder ruim 19.815 deelnemers verschenen in Stroke.

Met testen op een loopband werd de capaciteit van hun hart en longen gemeten toen ze tussen de 45 en 50 jaar oud waren. Vervolgens werd gekeken welke mensen na hun 65e met een beroerte in het ziekenhuis beland waren.

Van de deelnemers moesten 808 mensen vanwege een beroerte naar het ziekenhuis. De deelnemers die op middelbare leeftijd het fitst waren, bleken 37 procent minder risico te hebben op een beroerte na hun 65e dan de minst fitte deelnemers. Het beschermende effect van fit zijn, bleef overeind na correctie voor andere risicofactoren, zoals een hoge bloeddruk, diabetes type 2 en boezemfibrilleren.

Routine

"Sporten en regelmatig bewegen opnemen in je dagelijkse routine is belangrijk om je conditie te verbeteren en de risico's op een beroerte en andere hart- en vaatziekten te verminderen", aldus Pandey.

Volgens de onderzoeker zouden mensen zowel aan cardiotraining, zoals hardlopen, zwemmen, wandelen of fietsen, als aan krachttraining moeten doen. Hij vermoedt dat bewegen helpt tegen een beroerte, omdat het de bloedvaten gezond houdt en ontstekingsreacties tegengaat. Ook op latere leeftijd alsnog met sporten beginnen, is volgens hem zinvol.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie