Dinsdag 27 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Bloed

Bloedtest kan alzheimer in vroeg stadium detecteren

Wetenschappers hebben een bloedtest ontwikkeld die de eerste fase van alzheimer met 100 procent accuraatheid kan detecteren.
Door NU.nl

De test is uitgevoerd door een team medici van de Rowan University in het Amerikaanse New Jersey.

De onderzoekers probeerden de bloedtest uit op 236 mensen met Mild Cognitive Impairment (MCI). MCI is vaak een voorfase van alzheimer, maar niet altijd. Het team probeerde met behulp van antilichamen vast te stellen bij welke MCI-patiënten inderdaad sprake van alzheimer was. Telkens bleek de diagnose juist.

Dit betekent dat zodra MCI bij iemand is vastgesteld, ook direct bepaald kan worden of de patiënt alzheimer gaat ontwikkelen.

Simpele methode

De Amerikanen voorzien dat de test kan worden doorontwikkeld zodat het in de toekomst in de zorg gebruikt kan worden. "Onze bevindingen kunnen uiteindelijk leiden tot een simpele en betaalbare methode om deze verwoestende ziekte in de vroegste fase vast te stellen", aldus hoofdonderzoeker Cassandra DeMarshall.

Het is niet de eerste keer dat wetenschappers een bloedtest voor alzheimer ontwikkelen. De nieuwe test is wel verreweg de meest accurate tot nu toe. De makers zullen de test blijven uitproberen om te zien of de 100 procent accuraatheid stand houdt.


Lees meer over:

Gezondheidalzheimer

Aanbevolen artikelen