'Minder rokers levert Nederland financieel meer op'

Het zou de Nederlandse samenleving in 2050 1,7 miljard euro per jaar opleveren als het aantal rokers teruggedrongen kan worden tot 7,7 procent van de bevolking. Dat concludeert het KWF aan de hand van een onderzoek uitgevoerd door Universiteit Maastricht, RIVM en Trimbos-instituut.

De organisatie liet een maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) uitvoeren in samenwerking met de verschillende instanties.

"Vaak wordt beweerd dat roken vanuit financieel oogpunt goed is voor de maatschappij omdat het de schatkist accijnsinkomsten oplevert en rokers op jongere leeftijd overlijden en daardoor geen gebruik maken van (bijvoorbeeld) hun opgebouwde pensioenen en AOW. Dit onderzoek bewijst het tegenovergestelde", aldus Michel Rudolphie, directeur van KWF Kankerbestrijding.

De negatieve invloed van roken op de gezondheid heeft economische gevolgen voor de samenleving. Zo werd volgens het rapport in 2010 in Nederland 2,8 miljard euro uitgegeven aan aandoeningen direct veroorzaakt door roken.

Momenteel zou 23 procent van de Nederlandse bevolking ouder dan vijftien jaar roken.

Kosten

Bij de MKBA werd op landelijk niveau onder andere gekeken naar gezondheidswinst, arbeidsproductiviteit en belastinginkomsten.

In het onderzoek zijn verschillende tabaksontmoedigende beleidsscenario’s met elkaar vergeleken, waaronder scenario's met alleen accijnsverhogingen en scenario’s met een combinatie van maatregelen, zoals rookvrije omgevingen, ondersteuning bij stoppen met roken, waarschuwingen voor schadelijke gevolgen van tabak, marketingbeperkingen voor de tabaksindustrie en het continu verhogen van de prijs van tabakswaren (middels accijnsverhoging).

Baten

Alle onderzochte scenario's in het onderzoek zouden resulteren in een positief saldo voor de maatschappij.

In scenario’s waarin vooral het aantal rokers daalt, als gevolg van bijvoorbeeld massamediale campagnes, zijn de baten het grootst voor de consumenten (betere kwaliteit van leven) net als voor de werkgevers (minder productiviteitsverliezen).

In scenario's waarin de accijnzen stijgen, zouden de baten voor de overheid het grootst zijn.

Kritiek

De Stichting Rokersbelangen is kritisch op het KWF-rapport. "Het onderzoek is niet onafhankelijk en kun je dus niet serieus nemen", laat de stichting weten. "Omdat het KWF het heeft betaald stond de uitkomst al vast."

In het rapport wordt gesproken over een jaarlijkse accijnsverhoging van 5 procent, waardoor de prijs van een pakje sigaretten in 2050 op 23 euro komt. "Je kunt het roken duurder maken, maar dan wordt het alleen voor de rijken en dat kan toch niet de bedoeling zijn. Ook is het een verkeerd uitgangspunt dat de schatkist geld verdient door accijns op genotsmiddelen."

Clean Air Nederland is juist positief. "Iedereen wist al hoe het zat, maar nu is het onderbouwd", zegt een woordvoerder van de belangenvereniging. "Alle maatregelen om roken uit te bannen zijn meegenomen. Dit rapport is een stap in de goede richting."

Clean Air vindt dat tabak niet vrij verkrijgbaar zou mogen zijn en ziet het als een zware verslaving. "Roken wordt nu nog te vaak afgebeeld als gezellig."

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie