'Later geboren kinderen hebben mogelijk betere schoolprestaties'

Kinderen die een week na de gemiddelde zwangerschapsduur van veertig weken geboren worden, hebben mogelijk beter ontwikkelde hersenen dan kinderen die in week 39 of 40 geboren zijn.

Onderzoekers van de Northwestern University in Evanston analyseerden geboorte- en educatiegegevens van 1,4 miljoen basis- en middelbare scholieren. De resultaten zijn gepubliceerd in JAMA Pediatrics.

Kinderen die in week 41 geboren waren haalden gemiddeld hogere scores bij toetsen in vergelijking met kinderen die in week 39 of 40 geboren waren.

Ook hadden kinderen uit de eerstgenoemde groep ook 2,8 procent meer kans om hoogbegaafd te zijn en 3 procent minder kans op matige vaardigheden op mentaal gebied.

Handicap

Daarentegen kwam het vaker voor dat kinderen die laat geboren werden een afwijking hadden bij de geboorte. Zij hebben 2,1 procent meer kans op een lichamelijke handicap wanneer zij op een leeftijd zijn waarop zij naar school gaan.

De onderzoekers benadrukken dat zij enkel een associatie hebben gevonden tussen later geboren worden en hogere schoolprestaties, en geen directe oorzaak-gevolg relatie.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie