Medici willen niet dat patiënten gesprekken opnemen

Medisch specialisten zien het lang niet altijd zitten dat patiënten een gesprek mogelijk gaan opnemen. Dat blijkt woensdag uit een onderzoek van de Federatie Medisch Specialisten en het programma De Ochtend van KRO-NCRV.

Ongeveer de helft van de 2.600 ondervraagden heeft weleens het verzoek gekregen om een gesprek op te nemen. Van hen is 37,8 procent voor en 62,2 procent tegen.

De artsen betwijfelen onder meer of opname zorgt voor een betere beslissing over behandeling. Bovendien vreest 44 procent dat de patiënt de opname zou kunnen misbruiken, bijvoorbeeld bij een schadeclaim.

Ruim een kwart van de specialisten ziet het opnemen als een motie van wantrouwen.

Advies

Minister Schippers van Volksgezondheid raadde patiënten in maart aan om gesprekken met artsen op te nemen, in een brief aan de Tweede Kamer. 

Volgens de minister is het slim een gesprek op te nemen met bijvoorbeeld een smartphone, omdat veel mensen gesprekken niet helemaal onthouden. Ze benadrukte wel dat de opname alleen door de patiënt zelf mag worden gebruikt en niet worden verspreid. 

Artsenfederatie KNMG liet in een reactie weten er al langer met leden over gesproken te hebben. "Wat ons betreft is het welkom om open en bloot te doen."

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie