Zorgverzekeraars ontwikkelen draagbare kunstnier

Zorgverzekeraars steken 6,8 miljoen euro in de ontwikkeling van een draagbare kunstnier die nierpatiënten in Nederland thuis kunnen gebruiken. De testen met het apparaat moeten volgend jaar van start gaan.

De kunstmatige nier wordt ongeveer zo groot als een schoenendoos. De Nierstichting is al meerdere jaren bezig met de ontwikkeling van het apparaat. Zorgverzekeraars Zilveren Kruis, Menzis en CZ investeren nu 6,8 miljoen euro in het project.

De bedoeling is dat het door de kunstnier minder druk wordt in de dialysecentra. Het hemodialyse-apparaat zou er mogelijk al binnen vier jaar kunnen zijn. "Patiënten kunnen het kleine hemodialyse-apparaat dan in gebruik gaan nemen en zelf hun nieren gaan spoelen", aldus directeur van de Nierstichting Tom Oostrom in De Telegraaf.

Dialyseren

In Nederland zijn ongeveer 6.500 nierpatiënten die drie keer per week vier uur moeten dialyseren in een ziekenhuis of dialysecentrum. Ongeveer een op de zes patiënten overlijdt jaarlijks. "Voor een deel komt dit doordat mensen in het weekend niet gedialyseerd kunnen worden in ziekenhuizen", aldus Oostrom.

Door de draagbare kunstnier wordt het mogelijk voor de patiënt om ook thuis te dialyseren. Het apparaat zal ongeveer 5 kilo wegen, waardoor het ook mee kan worden genomen op reis.

Een eerste versie van de kunstnier wordt eind 2017 verwacht.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie