Supermarktketen Jumbo heeft dinsdag een vernieuwd, afgeschermd tabakschap gepresenteerd.

Sigaretten en andere rookwaar staan vanaf dinsdag achter matglas deurtjes. Het eerste vernieuwde schap werd gepresenteerd in de Jumbovestiging in de Anemoonstraat in Den Haag, in het bijzijn van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid).

De 580 andere Jumbo's in Nederland zullen in de loop van de zomer volgen, meldt de keten.

Jumbo speelt met het afgeschermde schap in op nieuwe wetgeving, die voorschrijft dat op sigarettenpakjes afschrikwekkende afbeeldingen moeten staan. De keten wil klanten en personeel niet met deze beelden confronteren.

Daarnaast wil Jumbo naar eigen zeggen een bijdrage leveren aan de ontmoediging van roken bij met name jongeren. Den Haag riep supermarkten eerder op om hieraan een actieve bijdrage te leveren.

KWF Kankerbestrijding is tegenover RTL Nieuws tevreden over de aanpak van Jumbo. "We weten uit onderzoek dat het meeste effect wordt behaald als de pakjes achter dichte deuren zitten. Kinderen worden zo beschermd tegen de verleidingen", aldus de stichting. "Bij matglas is het zo dat de contouren en kleuren van de pakjes nog zichtbaar zijn. Dat gaat niet ver genoeg." 

Hoogleraar tabaksontmoediging Marc Willemsen stelt dat de verleiding aanwezig blijft. "Beter is om de pakjes ergens in een la te stoppen, want dan kunnen klanten het echt niet zien."

Albert Heijn

Albert Heijn was in 2015 de eerste supermarkt die het afdekken van tabak uitprobeerde. Van een pilot van vijftien supermarkten doen er nu nog vier mee. "We zijn nog zoekende wat het beste werkt", zegt een woordvoerder tegen NU.nl. "Een schuifdeur, een draaideur, lamellen, dat zijn allemaal opties."

De marktleider zegt dit niet te doen vanwege de heftige plaatjes, maar puur om jongeren te ontmoedigen. Albert Heijn wil echter niet zo ver gaan om vanwege die reden te stoppen met sigaretten verkopen. "Uiteindelijk bepaalt de klant zelf. Maar we willen mensen stimuleren om gezondere keuzes te maken."