Kinderen worden woensdag in heel Nederland aangemoedigd om buiten te spelen tijdens de Buitenspeeldag 2016.

Het initiatief van organisatie Jantje Beton en kinderzender Nickelodeon, dat voorheen bekend stond onder de naam Straatspeeldag, wordt voor de negende keer georganiseerd. Door het hele land worden activiteiten ondernomen, door kinderen, ouders, buurtverenigingen en scholen.

"Wij roepen iedereen op om activiteiten te organiseren. Deze activiteiten worden aangemeld op onze website zodat kinderen kunnen zien wat er in hun buurt te doen is", aldus woordvoerder Yvette de Vries de Loos.

Om kinderen aan te moedigen om activiteiten te initiëren stelde de organisatie 17.000 euro beschikbaar aan kindersubsidie. Kinderen die een leuk idee hadden, konden een beroep doen op deze vergoeding.

Gezond

Volgens De Vries de Loos wordt het belang van de Buitenspeeldag steeds groter. "Vroeger was buitenspelen heel gewoon, tegenwoordig is het niet meer vanzelfsprekend. Een op de vijf kinderen speelt niet of één keer per week vrij buiten. 80 procent van de kinderen beweegt onvoldoende."

Daarnaast brengt volgens de woordvoerder buitenspelen ook voordelen met zich mee voor de toekomst van kinderen. "Buitenspelen is essentieel om op te groeien tot een evenwichtige volwassene. Het is goed voor de motorische ontwikkeling, het zelfvertrouwen, creativiteit en concentratie en leerprestatie op school."

Activiteiten

Door het hele land worden in dorpen en steden activiteiten georganiseerd. Ook gaat Nickelodeon "op zwart". De populariteit van de Buitenspeeldag verschilt per regio.

Zo zijn er in Rotterdam zeventien verschillende activiteiten aangemeld, in Utrecht zijn dat er vier. In het Brabantse Oss zullen de meeste initiatieven plaatsvinden, daar zijn er in totaal 21 aangemeld.

De organisatie schat dat er meer dan 90.000 kinderen buiten zullen spelen tijdens de Buitenspeeldag. Dat mogen er nog altijd meer worden als het aan De Vries de Loos ligt. "Er wordt gezegd dat buitenspelen een luxe is, maar eigenlijk is het noodzaak."