Schippers onderzoekt weigering spoedeisende hulp door drukte

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) laat uitzoeken of op meer plaatsen in het land de spoedeisende hulp van ziekenhuizen steeds vaker patiënten moeten weigeren omdat het te druk is.

Aanleiding hiervoor is een brandbrief die de afdelingen van spoedeisende hulp in Noord-Holland en Flevoland haar eind vorige maand schreven.

De bewindsvrouw schrijft maandag aan de Tweede Kamer de kwestie "zeer serieus" te nemen. Medewerkers van haar ministerie hebben inmiddels overleg gehad met de schrijvers van de brief.

Binnenkort wordt in hun regio een rondetafeloverleg worden met alle betrokken partners om te zien wat er aan de problemen te doen is.

Verdubbeld

Sinds 2013 is het aantal keren dat patiënten geweigerd moesten worden op de spoedeisende hulp in Noord‐Holland en Flevoland verdubbeld.

"Het komt zelfs voor dat alle ziekenhuizen in Amsterdam tegelijkertijd een stop voor de spoedeisende hulp of eerste harthulp afkondigen", schreven de afdelingen in de brandbrief.

Gemiddeld worden er in de hoofdstad per dag acht van deze stops afgekondigd. Die stops duren van een paar minuten tot een paar uur.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie