Britse vrouwen die in verwachting zijn overschatten de risico's van het gebruik van medicijnen tijdens de zwangerschap. Daardoor zijn zij sneller geneigd geen geneesmiddelen te gebruiken wanneer zij last hebben van zwangerschapskwalen.

Onderzoekers van de Britse Universiteit van East Anglia lieten 1.120 vrijwilligers online een enquête uitvoeren. Daarin werd gevraagd naar hun lichamelijke gesteldheid tijdens de zwangerschap. De resultaten zijn gepubliceerd in de International Journal of Clinical Pharmacy.

In totaal nam 72 procent van de respondenten bewust geen medicatie terwijl zij in verwachting was.

De respondenten werden gevraagd van welke typische zwangerschapskwalen zij last hadden tijdens de draagtijd. Hierbij valt te denken aan misselijkheid, maagzuur, constipatie, verkoudheid, urineweginfectie, bekkenpijn, hoofdpijn en slapeloosheid.

Daarna moesten de vrouwen vertellen of ze bewust geneesmiddelen hadden vermeden en moesten zij voedsel, medicijnen en andere substanties beoordelen op schadelijkheid voor de foetus op een schaal van nul tot tien.

Medicijnen die werden vermeden waren onder andere paracetamol, ibuprofen en hoest- en verkoudheidsmiddelen.

Schadelijk

Volgens hoofdonderzoeker Michael Twigg is medicijnontwijkend gedrag niet altijd nodig. "We zagen dat een groot aantal vrouwen dacht dat het nemen van paracetamol tijdens de zwangerschap onveilig is en het daarom niet namen. Het is echter wel veilig."

De onderzoekers beweren dat het terughoudende gedrag rondom geneesmiddelen zelfs gevaarlijk kan zijn. "Een van de meest verontrustende bevindingen is dat vrouwen die een urineweginfectie hadden daar geen medicatie voor namen. Juist een onbehandelde urineweginfectie kan gevaarlijk zijn voor de foetus."

De onderzoekers hopen dat door het onderzoek vrouwen zich beter laten informeren rondom mogelijke behandelingen rondom zwangerschapskwalen.