'Speciale pil moet helpen tegen beschadiging gehoor'

In Amsterdam wordt de mogelijkheid bekeken om gehoorschade bij artiesten, concert- en feestgangers tegen te gaan door middel van pillen. Die zouden daarbij bescherming moeten bieden bij hoge geluidsvolumes.

In De Telegraaf zegt Jan de Laat van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) dat het onderzoek naar de pillen "heel veelbelovend" is. Bestandsdelen als vitaminen en magnesium zouden het functioneren van cellen kunnen beïnvloeden.

In de krant wordt ook gemeld dat jongeren vaak niet weten dat een beschadigd oor grote gevolgen kan hebben voor de toekomst. Zo kan het piepgeluid dat mensen kunnen ervaren na het uitgaan nooit meer weggaan.

Het probleem zou vooral onder jongeren meer aandacht moeten krijgen volgens kno-arts Liane Tan. "Oordoppen zijn heel normaal voor festivalgangers van achter in de twintig. Maar jongeren die net beginnen met uitgaan en muziek luisteren weten nog te weinig over het belang van gehoorbescherming."

Piep

Bij een eerder onderzoek onder Nederlands uitgaanspubliek werd geconcludeerd dat in de leeftijd van achttien tot dertig jaar zeker 93 procent last heeft van het gehoor na het uitgaan.

Naar schatting loopt het aantal jongeren met een permanente piep op tot 18 procent.

De test met de speciale pillen staat gepland om tijdens het Amsterdam Dance Event uitgevoerd te worden.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie