Dinsdag 9 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Artsen slaapcentra waarschuwen voor eigen gebruik melatonine

Artsen van verscheidene slaapcentra waarschuwen voor het eigen gebruik van melatonine. 
Door NU.nl

"Veel mensen slikken het middel vlak voordat ze gaan slapen. Maar het komt maar heel zelden voor dat het juist op dat moment moet worden ingenomen", aldus neuroloog Marcel Smits vrijdag in de Volkskrant.

Volgens de artsen kopen veel patiënten met een slaapprobleem de melatonine op eigen houtje. 

"De eerste twee weken heeft die melatonine bij de mensen die het als slaapmiddel gebruiken nog wel effect op het in slaap komen. Ze worden er een beetje suf van", aldus neuroloog Arthur Kurvers van Medisch Centrum Slotervaart. Maar dat effect verdwijnt snel, waardoor de patiënten meer pillen gaan slikken. "Als je het verkeerd of om de verkeerde reden slikt, kan het er juist toe leiden dat de slaapproblemen groter worden."

Uitgeput

De pillen moeten vijf uur voordat de lichaamseigen productie op gang komt, geslikt worden, maar volgens Smits is dat tijdstip bij mensen met een slaapprobleem slecht in te schatten. "Ik zie ze hier soms uitgeput binnenkomen", aldus Smits.

Ook ziekenhuisapotheker Elsbeth Nagtegaal van het Meander Medisch Centrum vindt het eigen gebruik van melatonine verbazingwekkend. "In Amerika kun je het overal vrij kopen. Het is gewoon nooit goed onderzocht."

Recept

De rechtbank oordeelde eerder deze week dat het slaaphormoon vooralsnog vrij mag worden verkocht. Aanleiding voor de zaak, aangespannen door de brancheorganisatie van natuur- en gezondheidsproducten, vormde een besluit van de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) dat voor pillen met een dosering boven de 0,3 milligram een recept van de huisarts nodig zou zijn.

De rechtbank in Arnhem bepaalde vorig jaar in een spoedprocedure dat de pillen gewoon in de vrije verkoop mochten blijven. De rechtbank in Den Haag zegt nu dat de IGZ alleen in individuele gevallen een stokje voor de vrije verkoop mag steken en pas nadat een individuele beoordeling daartoe aanleiding geeft.


Lees meer over:

Gezondheid

Aanbevolen artikelen