'Kinderen worden dikker als ouders hen wijzen op overgewicht'

Kinderen die door hun ouders gewezen worden op hun overgewicht komen juist meer aan dan andere kinderen.

The Guardian schrijft over de studie die uitgevoerd is onder 3.500 Australische kinderen van 4 en 5 jaar oud. De kinderen werden gevolgd tot hun dertiende.

Onderzoekers van de Universiteit van Liverpool en de Florida State University College of Medicine ontdekten dat de kinderen waarvan de ouders hun gewicht benoemen, door de jaren heen meer aankwamen dan andere kinderen. Hierbij maakte het geen verschil of de kinderen ook daadwerkelijk overgewicht hadden.

"Veel mensen denken dat het goed is om een kind erop te wijzen dat hij of zij overgewicht heeft", aldus de wetenschappers. "Wij zien echter dat dit eerder verband houdt met een toename van het gewicht gedurende de hele kindertijd."

Stigmatisering

Hoe het komt dat een ouderlijke confrontatie met overgewicht juist leidt tot gewichtstoename, is nog onduidelijk. De onderzoekers willen dit verder bestuderen.

Een logische verklaring lijkt stigmatisering van mensen met overgewicht. Kinderen die als dik worden gezien, zouden daardoor minder gemotiveerd kunnen zijn om een gezond gewicht te bereiken of behouden.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie