Brussel wil omstreden onkruidverdelger tijdelijk toestaan

De omstreden onkruidverdelger glyfosaat moet worden toegestaan totdat het Europese Agentschap voor Chemische Producten (ECHA) een wetenschappelijk oordeel heeft geveld over de mate van kankerverwekkendheid van het middel.

Dat voorstel deed EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid en Voedselveiligheid) woensdag.

Het opstellen van het ECHA-rapport duurt volgens Andriukaitis twaalf tot achttien maanden. Andriukaitis benadrukte dat de bal bij de lidstaten ligt. Experts van de EU-landen spreken zich komende maandag uit over het voorstel.

De deskundigen konden het de afgelopen tijd niet eens worden of glyfosaat op de Europese markt mag blijven. Twee keer bleek er geen meerderheid voor het voorstel van de Europese Commissie om het gebruik van het middel eerst vijftien en vervolgens negen jaar toe te staan. Als er voor 1 juli geen besluit is, verloopt de vergunning voor de pesticide en moet de verkoop worden gestaakt.

Brussel wil wel dat het gebruik in parken speelplaatsen en tuinen wordt geminimaliseerd, evenals het sproeien op akkers vlak voordat wordt geoogst.

Glyfosaat

Glyfosaat is een veelgebruikt basisstof in onkruidverdelgers, onder meer in Roundup van de Amerikaanse fabrikant Monsanto. Eerdere studies wezen uit dat het mogelijk kankerverwekkend is.

Nederland is voor een verlenging, op voorwaarde dat als het middel kankerverwekkend blijkt, de vergunning wordt ingetrokken. Het Europees Parlement is tegen een verbod, maar pleitte onlangs ook voor nader onderzoek.

Greenpeace wil het middel van de markt hebben. "Of de vergunning nu voor 15, 9 of 2 jaar wordt gegeven maakt niets uit. Dezelfde hoeveelheid glyfosaat wordt gesproeid en de niveaus in onze lichamen zullen ook niet veranderen."

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie