Morfine zorgt mogelijk voor chronische pijn

De veelgebruikte pijnstiller morfine zou mogelijk chronische pijn kunnen veroorzaken. De pijnstiller zorgde voor een verhoogde activiteit in gliacellen, de immuuncellen in het zenuwstelsel.

Dat schrijft De Volkskrant woensdag op basis van onderzoek van de Universiteit van Colorado Boulder.

De onderzoekers voerden verschillende dierproeven uit, waarbij ratten met een kunstmatig beschadigde zenuw een morfinekuur kregen. Voor, tijdens en na de proeven werd de pijngrens van de dieren vergeleken met die van een controlegroep.

Uiteindelijk bleken ratten met het zenuwletsel, na een morfinekuur, nog vijf dagen last te hebben van een verlaagde pijngrens. De overactieve gliacellen veroorzaakten bovendien een overgevoeligheid voor pijnprikkels, nog minimaal twee maanden na de morfinebehandelng.

Opioïden, zoals morfine, kunnen ook op mensen een negatief effect hebben. "Het is een fenomeen dat we niet vaak zien, maar het komt voor en is lastig te herkennen", aldus pijndeskundige van het Erasmus MC Frank Huygen in De Volkskrant.

Oplossing

Een oplossing hiervoor zou het wisselen van de pijnstiller kunnen zijn of medicijnen die de overgevoeligheid voor morfine onderdrukken. Toch blijft er een discussie rondom de effecten van morfine. "Ook nu weten we niet honderd procent zeker hoe die overgevoeligheid tot stand komt en in hoeverre het zich bij mensen voordoet."

"Deze onderzoekers leggen maar één van de mogelijke mechanismen bloot, één die specifiek is voor zenuwpijn. In principe kan elke pijn tot overgevoeligheid leiden", besluit Huygen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie