Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'NVWA faalt in toezicht op gevaarlijke minerale oliën in voedsel'

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de afgelopen tien jaar geen enkele test uitgevoerd of laten uitvoeren naar de besmetting van voedsel met de gevaarlijke minerale oliën MOAH en MOSH.
Door NU.nl

Voedselwaakhond Foodwatch verzocht het ministerie van Economische Zaken op grond van de Wet Openbaarheid Bestuur (Wob) om deze informatie te delen.

MOAH en MOSH zijn koolwaterstoffen. De vervuiling in voedsel komt meestal door de oliën in oude drukinkt van gerecyclede kartonnen verpakkingen.

Foodwatch meldt dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) onlangs erkende dat de stoffen kankerverwekkend en mutageen kunnen zijn en dat de sector nog onvoldoende inzicht heeft in de problematiek.

'Nalatig'

Foodwatch vindt dat de NVWA "volstrekt nalatig" is in haar wettelijke taak om risicobeoordelingen uit te voeren op het gebied van voeding.

De organisatie roept Schippers daarom op om de NVWA op zo kort mogelijke termijn de opdracht te geven de verspreiding van minerale oliën in ons voedsel te onderzoeken.

In Duitsland wordt volgens de voedselwaakhond onderzoek op vervuiling van voeding wel adequaat aangepakt en werden de afgelopen jaren honderden testen uitgevoerd op vervuiling van voeding met MOSH en MOAH.


Lees meer over:

GezondheidEten & Drinken

Aanbevolen artikelen