Nederlanders die 65 jaar oud zijn leven gemiddeld nog 19,7 jaar. Dat is ruim vijf jaar langer dan in 1957, het jaar waarin de Algemene Ouderdomswet (AOW) werd ingevoerd.

Vrouwen worden nog altijd ouder dan mannen, maar het verschil is kleiner geworden, dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

In Nederland is de levensverwachting van een vrouw op pensioensgerechtigde leeftijd 20,9 jaar en voor een man 18,2 jaar.

De kans om een leeftijd van honderd jaar te bereiken, wordt steeds groter. Wie nu 65 jaar is, heeft zes keer zoveel kans om honderd jaar te worden als zijn leeftijdgenoot zestig jaar geleden.

Roken

Het CBS verwacht dat de resterende levensverwachting van 65-jarigen nog verder doorzet. In 2060 is het volgens prognoses 25 jaar. De marges lopen echter flink uiteen, van 20,5 tot 29,5 jaar voor iemand die dan 65 is.

Sinds 1980 is de gemiddelde levensverwachting voor mannen sneller gestegen dan die voor vrouwen. Roken speelt daarbij een belangrijke rol. Mannen zijn eerder en massaler begonnen met roken, aldus het statistiekbureau.