Pakistan heeft reclames voor anticonceptie in de ban gedaan. Spotjes en posters over condooms en andere voorbehoedsmiddelen zouden voor jonge kinderen te confronterend zijn.

De Pakistaanse mediawaakhond stelt het besluit te hebben genomen na meerdere klachten van ouders. "Het grote publiek is zeer bezorgd dat jonge, onschuldige kinderen deze reclame-uitingen ook zien, die hierdoor worden aangezet om deze spullen ook te gaan gebruiken", aldus een verklaring van PEMRA.

Het verbod staat haaks op een initiatief van de regering om veilige seks uit de taboesfeer te halen. In het conservatieve land waar vooral moslims wonen, is seks nog steeds een onderwerp waar moeilijk over wordt gesproken.

Advertenties voor veilige seks en condooms worden sowieso in Pakistan nauwelijks uitgezonden en geplaatst. Anticonceptie wordt nauwelijks gebruikt in het land en neemt al jaren verder af. 

Prioriteit

De bevolking van Pakistan groeit al jaren. Volgens wetenschappelijke voorspellingen wonen er in 2025 meer dan 227 miljoen mensen in het land. Dat zijn er nu 190 miljoen.

Het land is naar verwachting niet in staat deze enorme groei het hoofd te kunnen bieden. Mede daarom heeft de regering het promoten van veilige seks uitgeroepen tot prioriteit. Bovendien sterven jaarlijks duizenden Pakistanen aan de gevolgen van aids.