Ruim 150 wetenschappers hebben in een open brief gepleit voor uitstel van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Het risico op besmetting met het zikavirus zou volgens de groep te hoog zijn.

In de brief, gericht aan het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, dringen de wetenschappers aan om het evenement later dan augustus te houden, of op een andere plek.

De ondertekenaars vinden het een onnodig risico om 500.000 buitenlandse toeristen uit vele landen bloot te stellen aan het gevaar op besmetting, waarna ze het virus mogelijk mee terug naar huis nemen, waar het zich verder kan verspreiden.

De wetenschappers, van wie velen zich bezighouden met bio-ethische kwesties, riepen de WHO ook op een onafhankelijke studiegroep te vormen.

Die moet dan advies uitbrengen aan zowel de WHO als het Internationaal Olympisch Comité.

'Risico's niet hoog'

Donderdag meldde Tom Frieden, directeur van de Amerikaanse ziektebestrijdingsdienst CDC, dat er wat gezondheidsrisico's betreft geen reden is om de Spelen uit te stellen of te annuleren. "Het risico is niet erg hoog, behalve voor zwangere vrouwen."

Infecties met het zikavirus kunnen bij ongeboren kinderen leiden tot hersenafwijkingen.

Veel experts op het gebied van infectieziekten delen de visie van Frieden. Volgens een commentaar in het medische vakblad The Lancet is de zika-uitbraak in Brazilië voornamelijk beperkt tot het noordoosten van het land, ver weg van het olympische dorp in Rio de Janeiro.

Bovendien zou de mug die het virus verspreidt niet erg actief zijn in augustus.

Video: Wat is het zikavirus?

Wat is het zikavirus?
Wat is het zikavirus?