Wetenschappers mogen onder strikte voorwaarden embryo's maken. Door dit onderzoek zouden op termijn mensen die onvruchtbaar zijn geworden toch kinderen kunnen krijgen.

De NOS meldt dat minister Schippers toestemming geeft voor drie specifieke onderzoeken.

Onder deze typen onderzoeken vallen het helpen van volwassenen die als kind zaad- en eicellen hebben laten invriezen omdat zij kanker hadden, het ontwikkelen van kunstmatige geslachtscellen voor onvruchtbaar geboren mannen en vrouwen en voor mitochondriale donatie. Bij de laatst genoemde wordt het 'zieke' omhulsel van een eicel vervangen door een gezonde, zodat de moeder een erfelijke ziekte niet doorgeeft.

"Ik hecht grote waarde aan de beloofde ontwikkelingen. Die bieden perspectief voor onvruchtbare paren en voor paren die het risico lopen een ernstige aandoening aan hun nageslacht door te geven", aldus Schippers.

Toestemming

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geeft nog geen toestemming voor het algemeen kweken van embryo's. Embryo's kweken voor onderzoek naar bijvoorbeeld stamceleigenschappen of communicatie tussen cellen tijdens de embryo-ontwikkeling blijft verboden.

Op dit moment mag er alleen onderzoek worden gedaan met embryo’s die zijn overgebleven na een IVF-traject, na toestemming van het donorpaar.

In landen zoals het Verenigd Koninkrijk, België, Zweden, de Verenigde Staten en Japan gelden nu minder beperkingen dan in Nederland. "Als het onderzoek in andere landen leidt tot medische toepassingen dan zullen ook Nederlandse paren om zo'n behandeling vragen en deze waarschijnlijk krijgen", zegt Schippers.

Ze wil daarom ook Nederlandse wetenschappers de kans geven van deze nieuwe technieken te leren en aan deze onderzoeken bij te dragen.