Vanwege een toename van te dikke patiënten richt het Erasmus MC in Rotterdam speciale 'XL-kamers' in.

In deze kamers kunnen vanaf 2018 patiënten met een gewicht tot 230 kilo terecht, schrijft het AD. In de XL-kamers zijn de bedden 110 centimeter breed in plaats van 90 centimeter. Ook zijn er verstevigde toiletpotten aanwezig.

Het aantal mensen met obesitas stijgt in Nederland. In 2015 had 12 procent van de bevolking ernstig overgewicht. "Het is een illusie om te denken dat dit probleem snel uit de wereld is. De maatschappij moet dus zorgen voor de juiste hulpverlening", zegt hoogleraar en obesitasdeskundige Liesbeth van Rossum van het Erasmus MC tegen de krant.

Slecht voorbereid

Ook in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven worden XL-kamers ingericht. Enkele daarvan zijn inmiddels klaar, waaronder op de afdeling chirurgie.

Veel andere Nederlandse ziekenhuizen lopen achter, zegt Jos Blik van de Nederlandse Obesitas Vereniging. Ze zijn slecht op obesitaspatiënten voorbereid. "Dat begint al bij aankomst op de spoedeisende hulp, waar een brancard of rolstoel klaarstaat die geen 200 kilo aankan. Een normaal ziekenhuisbed kan maar tot 170 kilo belast worden."