Een zieke vrouw in de Verenigde Staten is geïnfecteerd met een bacterie die ongevoelig is voor alle bekende vormen van antibiotica.

Experts van de Amerikaanse ziektebestrijdingsdienst CDC vrezen dat de bacterie zich verder verspreidt, zonder mogelijkheden om haar te bestrijden.

De 49-jarige vrouw uit Pennsylvania heeft een urineweginfectie opgelopen. Ze is de afgelopen vijf maanden niet in het buitenland geweest. Het is dan ook onwaarschijnlijk dat ze de bacterie buiten de VS heeft opgelopen.

"Het risico bestaat van een post-antibiotische wereld", zegt Thomas Frieden, het hoofd van de CDC. Zelfs colistine, een antibioticum dat alleen wordt gebruikt bij zogenoemde nachtmerriebacteriën, biedt geen uitkomst voor de zieke vrouw.

De infectie werd donderdag beschreven in een vakblad voor microbiologen. Het gaat om een bacterie die is geïnfecteerd met een plasmid: een piepklein stukje DNA. Dit stukje genetisch materiaal gaf een gen genaamd mcr-1 door aan de bacterie, waardoor de toch al zeer hardnekkige bacterie zelfs resistent werd tegen colistine.