Een op de drie overlevenden van kanker is erg bang voor terugkeer van de ziekte. Die angst leidt tot problemen in het dagelijks leven.

"Deze mensen maken zich veel zorgen, hebben moeite met het maken van toekomstplannen of zijn extreem alert op lichamelijke symptomen", zegt psycholoog José Custers, die vrijdag op dit onderwerp promoveert aan het Radboudumc Nijmegen.

Custers onderzocht meer dan 660 patiënten met borstkanker en darmkanker. Volgens haar is angst voor terugkeer van de ziekte in principe logisch en zelfs functioneel.

"Het is bijvoorbeeld goed als patiënten alert zijn en hun lichaam controleren op knobbeltjes. Maar de angst kan ook de overhand nemen", aldus Custers. "Zelfs vijf tot tien jaar na het afronden van de behandeling komt deze angst nog voor

Beperkt

Sommige patiënten gaan zich door de extreme angst beperkt voelen in hun dagelijkse bestaan. "Het is momenteel onvoldoende bekend bij artsen en patiënten hoe ernstig de angst kan worden", aldus Custers.

Voor zulke situaties is geen behandeling beschikbaar. Patiënten worden er ook niet op gescreend. KWF Kankerbestrijding vindt het zorgwekkend dat "juist deze zorg" tekortschiet. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn) krijgt van KWF binnenkort een voorstel voor een nieuwe richtlijn.

Het Nijmeegse Radboudumc is een proef begonnen met een behandeling voor patiënten die zwaar gebukt gaan onder angst.