Tientallen tandartsen doen zich onterecht voor als orthodontist. Praktijken die beugelbehandelingen doen, zijn daar niet altijd in gespecialiseerd.

De Consumentenbond onderzocht 150 praktijken die beugelbehandelingen uitvoeren, waarvan 64 niet correct bleken om te gaan met regelgeving rondom dergelijke titels.

Alleen tandartsen die zich na hun basisopleiding aanvullend vier jaar specialiseren aan een erkende universiteit, mogen zich orthodontist noemen.

"Tientallen tandartsen doen alsof ze specialist zijn. Ze zeggen een 'afgeronde ortodontie-opleiding' of 'verregaande specialisatie' gevolgd te hebben, maar het zijn tandartsen die in Nederland niet als specialist in de boeken staan," aldus Bart Combée, directeur Consumentenbond.

Stappen

De organisatie heeft de betreffende praktijken aangeschreven om de foute voorlichting aan consumenten zo snel mogelijk aan te passen.

De bevindingen van de Consumentenbond zijn gedeeld met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). "We willen dat de IGZ zich duidelijk uitspreekt tegen het gebruik van 'fantasietitels' en dat zij duidelijk maakt wat de regels zijn en daar ook op handhaaft", vertelt Combée.

De Consumentenbond geeft mensen de mogelijkheid om via een mailadres van de organisatie te controleren of degene die de beugel plaatst daadwerkelijk een orthodontist is.