Meer dan de helft van de mensen met MS voelt zich door hun ziekte alleen en geïsoleerd. Andere veelvoorkomende effecten zijn gevoelens van depressie, angst, onbegrip en een schuldgevoel naar de mensen om hen heen.

Een kwart van de mensen die aan MS lijdt vreest dat hun partner hen door de ziekte verlaat. Het Sanofi Genzyme hield een onderzoek onder 1.075 mensen met MS en 580 mantelzorgers in zeven landen.

Volgens het onderzoek blijkt de ziekte vaak een onbesproken en lastig aan te snijden onderwerp. Onder de respondenten heerst het gevoel dat er weinig begrip en aandacht is van de omgeving. Dit zou mede komen doordat de symptomen niet altijd zichtbaar zijn.

Een op de drie MS-patiënten doet er alles aan om de ziekte verborgen te houden voor de omgeving. Dit doen zij onder andere omdat zij niet als 'klagers' gezien willen worden.

Klachten

Klachten veroorzaakt door de ziekte zorgen regelmatig voor belemmeringen voor patiënten en hun mantelzorgers. Meer dan 40 procent heeft moeite met het huishouden door vermoeidheid. Blaasproblemen vormen een bepalende factor in het maken van plannen om de deur uit te gaan.

Bij meer dan driekwart belemmert de vermoeidheid hen in het dagelijks leven, zelfs als ze voldoende slaap hebben gehad.

Ook geheugen- en concentratieproblemen zorgen voor beperking. Bijna de helft van de respondenten voelt zich minder seksueel aantrekkelijk sinds de diagnose. Van de mantelzorgers die een relatie hebben met iemand met MS zegt bijna de helft dat de ziekte invloed heeft op het seksleven.

In Nederland zijn er circa 17.000 mensen die aan MS lijden. Het vs.MS onderzoek is uitgevoerd in het kader van Wereld MS Dag dat op woensdag plaatsvindt.