Een baby laten uithuilen tot hij of zij zelf in slaap valt lijkt geen schadelijke effecten te hebben.

Onderzoekers van de Flinders Universiteit in Adelaide wilden testen of het klopt dat het stressvol is voor een baby als de ouders het kind laten huilen tot het in slaap valt, schrijft CBC News.

Ze onderzochten 43 baby's van wie de ouders twee verschillende strategieën toepasten. Sommige ouders lieten hun kind uithuilen tot het sliep.

Andere ouders pasten een alternatieve methode toe: het langzaam opschuiven van de bedtijd. Het idee daarachter is dat als het kind steeds net iets langer wakker is, het vermoeider zal zijn en makkelijker de slaap zal vatten.

Effectief

Bij beide groepen baby's werden geen verhoogde gehaltes van het stresshormoon cortisol aangetroffen. De onderzoekers focusten hierop, omdat cortisol in hoge hoeveelheden kan duiden op stress op de lange termijn. 

Beide methodes bleken de tijd te verkorten die het duurde tot de baby's in slaap vielen. Bij de laten-uithuilenmethode duurde het gemiddeld vijf minuten tot de baby de slaap vatte. Dat is dertien minuten korter dan wanneer ouders hun gebruikelijke ritueel volgden, zoals het kind in slaap wiegen.

De tweede methode, waarbij de bedtijd steeds werd opgeschoven, bleek eveneens te werken. Het duurde daarbij gemiddeld acht minuten tot het kind sliep.

Stressvol

"Het lijkt er dus op dat er twee effectieve methodes zijn om baby's te laten slapen, die geen van beiden leiden tot negatieve gevolgen", aldus één van de onderzoekers.

Hoewel de uithuilmethode het kortst duurt, is dit niet per definitie de juiste keuze. "Het kan stressvol zijn voor de ouders." De Flinders Universiteit raadt ouders aan om éérst het opschuiven van de bedtijd uit te proberen.