Circa 25 procent van de patiënten die een eerste hartaanval hebben gehad, ontwikkelt binnen vier jaar hartfalen.

Onderzoekers presenteren dinsdag de resultaten van een analyse onder ruim 24.745 patiënten tijdens een congres rondom hartfalen in Italië.

Voor het onderzoek werden elektronische gezondheidsgegevens van een Britse databank van patiënten van achttien jaar en ouder verzameld tussen 1998 en 2010. De patiënten die onderzocht werden hadden voor het eerst een hartinfarct en daarvoor niet eerder last van hartfalen.

Gemiddeld kwamen de patiënten na 3,7 jaar terug voor een controle. 24,3 procent had tegen die tijd in bepaalde mate hartfalen ontwikkeld.

Oorzaak

Verschillende factoren worden in verband gebracht met het verhoogde risico op hartfalen na een hartinfarct. Vooral leeftijd speelt hierbij een rol, maar ook sociaal-economische achterstelling.

Ook diabetespatiënten en mensen die last hebben van boezemfibrilleren hebben meer kans op klachten.

Volgens Johannes Gho, cardioloog in opleiding van het UMC Utrecht, moeten de bevindingen helpen bij het vinden van betere behandelingen. "Door erachter te komen welk type patiënten die een hartaanval hebben gehad het meeste kans hebben op hartfalen, kan dit ons helpen preventieve behandelingen in te zetten."