'Meer aandacht voor bedplassen bij kinderen'

Verschillende professoren pleiten voor meer aandacht rondom bedplassen van kinderen en de gevolgen daarvan. "Het is belangrijk dat ouders begrijpen wat de impact van bedplassen op hun kind kan zijn."

Dat zegt onder anderen Sren Ritting, professor binnen de afdeling Kind en Jeugd en lid van het nefro-urologisch team van het universitair ziekenhuis van Aarhus.

Het comité achter de Internationale Dag van het Bedplassen 2016, die op 24 mei plaatsvindt, wil dat ouders meer stilstaan bij de gevolgen van bedplassen. "Het is belangrijk dat ouders begrijpen wat de impact van bedplassen op hun kind kan zijn en dat ze beseffen dat artsen hen kunnen helpen."

Volgens het sturingscomité achter de Internationale Dag van het Bedplassen kunnen kinderen overdag problemen ondervinden van bedplassen. Zo zouden schoolprestaties eronder kunnen leiden en kunnen ze meer last hebben van onzekerheid.

Leeftijd

Bedplassen, ook wel enuresis nocturnan genoemd, is het oncontroleerbaar lekken van urine tijdens de slaap. Bij kinderen die ouder zijn dan vijf jaar wordt enuresis nocturnan als abnormaal beschouwd.

Ouders van kinderen die last hebben van deze aandoening besteden gemiddeld één uur per dag aan het aanpakken van de impact ervan, bijvoorbeeld door het beddengoed te vervangen, het kind in bad te stoppen en opnieuw te aankleden.

In 2015 lanceerden de International Children's Continence Society (ICCS) en de European Society for Paediatric Urology (ESPU) de eerste Internationale Dag van het Bedplassen, die ieder jaar op de laatste dinsdag van mei plaatsvindt.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie