Bij drie op de vijf kinderen met verdenking op pinda-allergie kan met een bloedtest een pinda-allergie worden aangetoond of uitgesloten. Daardoor zouden minder kinderen een voedselprovocatietest in het ziekenhuis te hoeven ondergaan.

In het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ), onderdeel van het UMC Utrecht, onderzochten artsen bij 83 kinderen met verdenking op pinda-allergie of een eenvoudige bloedtest bruikbaar is om pinda-allergie aan te tonen of uit te sluiten.

Bij 62 procent van de kinderen kon pinda-allergie op deze wijze worden vastgesteld en hoefden daarom geen voedselprovocatietest meer te ondergaan. 38 procent moest alsnog een provocatietest ondergaan omdat de bloedtest geen uitsluitsel gaf. De bloedtest is al beschikbaar in het WKZ en in een aantal andere ziekenhuizen.

In Nederland moeten zo'n half miljoen kinderen in Nederland bepaalde voedingsmiddelen, zoals pinda's, vermijden vanwege een mogelijke allergische reactie. 

Nu gebruiken artsen meestal een provocatietest om een allergie vast te stellen. Tijdens een dagopname krijgen kinderen de betreffende voeding toegediend om te kijken of er een allergische reactie optreedt. Een belastende procedure, omdat er een risico bestaat op ernstige allergische reacties.

Onnauwkeurig

De provocatietest is niet altijd even nauwkeurig: artsen trekken vaak verschillende conclusies en bij sommige kinderen ontstaan toch allergische reacties na een negatieve uitslag op de provocatietest. 

"Door de nieuwe bloedtest nemen we nu veel minder kinderen met een verdenking op pinda-allergie op voor een voedselprovocatietest. Dit is minder belastend, veiliger én goedkoper. Wanneer we desondanks een voedselprovocatiest moeten uitvoeren, begeleiden we ouders en kinderen intensief na een negatieve uitkomst. Zo nemen we angst weg en beoordelen we of er echt geen sprake is van een allergie." aldus onderzoekleider Francine van Erp.