Niet alleen het nuttigen van te veel zout kan gezondheidsrisico's opleveren, ook te weinig zout zou de kans op hart- en vaatziekten verhogen.

Alleen mensen met een hoge bloeddruk die veel zout consumeren zouden moeten minderen, blijkt uit een wereldwijd onderzoek dat gepubliceerd is in The Lancet

Voor het onderzoek volgden wetenschappers van de McMaster Universiteit in Canada 133.000 mensen voor drie tot vijf jaar. De relatie tussen de inname van natriumzout en hart- en vaataandoeningen werden daarbij vergeleken. Bij het onderzoek werd rekening gehouden met het verschil tussen mensen met een hoge bloeddruk en mensen met een normale bloeddruk.

De hoeveelheid natrium in de urine van de deelnemers werd met elkaar vergeleken. Bij de mensen met een hoge bloeddruk bleek dat zowel bij veel (meer dan 7 gram per dag) als weinig (meer dan 3 gram per dag) natrium in de urine, het risico op hart- en vaatziektes of overlijden hoger was dan bij een gemiddelde hoeveelheid natrium (4 tot 5 gram per dag).

Bij mensen met een normale bloeddruk bracht een grote hoeveelheid natrium geen extra risico’s met zich mee; maar bij een te kleine hoeveelheid natrium nam ook voor hen het risico toe.