Organisaties pleiten voor proef met zelfdodingspil

Twee Nederlandse organisaties komen op korte termijn met voorstellen voor een proef met een dodelijke pil, ook wel het laatste wil-middel genoemd, voor mensen die buiten de euthanasiewet vallen.

In het programma Nieuwsuur gaven de Coöperatie Laatste Wil en de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) aan dat mensen die niet meer willen leven, maar buiten de euthanasiewet vallen, in aanmerking moeten komen voor een zelfdodingspil.

D66-Kamerlid Pia Dijkstra zei in Nieuwsuur dat haar partij nog dit jaar met een soortgelijk wetsvoorstel komt. De VVD antwoordde daarop "welwillend" naar het voorstel te willen kijken.

Na tientallen jaren van mislukte voorstellen (onder meer met de pil van Drion), een burgerinitiatief en onlangs het advies van de commissie-Schnabel, pleiten de twee organisaties voor "volledige autonomie over het levenseinde".

De NVVE wil volgend jaar een test starten met een dodelijk middel voor mensen vanaf 75 jaar. Een arts moet dan wel controleren of het dodelijke middel mag worden afgegeven. De Coöperatie Laatste Wil stelt een proef voor met 18-plussers.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie