Gemiddelde levensverwachting wereldwijd sinds 2000 met vijf jaar gestegen

De wereldwijde gemiddelde levensverwachting is sinds 2000 met vijf jaar gestegen.

Het gaat om de snelste stijging in levensverwachting sinds de jaren zestig, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op basis van een onderzoek.

Kinderen die in 2015 werden geboren, hebben een gemiddelde levensverwachting van 71.4 jaar. Bij vrouwen (73.8 jaar) is het perspectief beter dan voor mannen (69.1 jaar).

In de jaren negentig daalde de wereldwijde levensverwachting juist, onder meer door de aidsepidemie in Afrika. Na 2000 eisten aids en andere ziektes veel minder levens. "Er zijn wereldwijd grote stappen gemaakt in het voorkomen van sterfte als gevolg van behandelbare ziektes", aldus de WHO.

Grote verschillen

Nog altijd zijn er grote verschillen in levensverwachting in verschillende delen van de wereld. In de rijkste categorie landen ligt de levensverwachting rond de 80 jaar, terwijl dat in Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara op 60 jaar ligt. Desalniettemin worden Afrikanen gemiddeld tien jaar ouder dan in 2000.

In Japan leven vrouwen het langst: zij worden gemiddeld 86.8 jaar oud. Zwitserland is recordhouder levensverwachting voor mannen, met een gemiddelde sterfleeftijd van 81.3 jaar. In Sierra Leone worden zowel vrouwen als mannen vaak niet ouder dan ongeveer 50 jaar.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie