'Tweelingen leven mogelijk langer door speciale band'

Eeneiige tweelingen leven waarschijnlijk relatief lang door hun speciale onderlinge band. 

Tot hun 65e levensjaar overlijden eeneiige tweelingen minder vaak onverwachts dan mensen die geen tweelingbroer- of zus hebben.

Door hun hechte band ervaren tweelingen waarschijnlijk meer sociale en emotionele steun, waardoor ze minder gezondheidsklachten ontwikkelen zo ontdekten Deense onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door gegevens over sterfgevallen onder tweelingen in Denemarken te vergelijken met sterftecijfers van de Deense bevolking.

Uit het onderzoek blijkt dat eeneiige tweelingen vaker de pensioengerechtigde leeftijd behalen. Zo hebben vrouwen die deel uitmaken van een tweeling tien procent meer kans om op hun 65e nog in leven te zijn dan vrouwen zonder tweelingzus. Ook mannen profiteren van het hebben van een tweelingbroer; zij hebben minder last van chronische ziektes.  

Getrouwd

Hoofdonderzoeker David Sharrow vermoedt dat tweelingen langer gezond blijven door hun speciale relatie. Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat mensen die getrouwd zijn of veel vrienden hebben ook langer leven.

De verklaring daarvoor zoeken wetenschappers in sociale factoren. Mensen met veel en sterke sociale contacten krijgen meer steun uit hun omgeving en zorgen mogelijk beter voor zichzelf. Daardoor zouden ze minder vaak ziek worden.

Uit de Deense studie blijkt dat eeneiige tweelingen over het algemeen meer profiteren van dit effect dan twee-eiige tweelingen.     

Ook dat is volgens Sharrow te verklaren aan de hand van de bijzondere relatie tussen deze broers of zussen. "Er is bewijs dat eeneiige tweelingen een hechtere band hebben dan twee-eiige tweelingen", verklaart hij op nieuwssite New Scientist.

Genen

Na de pensioenleeftijd verdwijnt het beschermende effect van de 'tweelingband'. Tweelingen hebben dan evenveel kans om te sterven als anderen.

Volgens de wetenschappers is dat logisch. Mensen overlijden in deze levensfase vooral aan ziektes die genetisch zijn bepaald. Op dit soort ziektes hebben tweelingen net zo veel kans als anderen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie