Artsen waarschuwen voor ziekmakende stoffen in hulpmiddelen ziekenhuizen

Artsen waarschuwen voor medische hulpmiddelen in Nederlandse ziekenhuizen die onder meer hormoonverstorende stoffen bisfenol en ftalaten bevat. Patiënten lopen gezondheidsrisico's door in aanraking met deze stoffen te komen via infusen, beademings- en dialyseapparatuur.

Daarvoor waarschuwen artsen deze week in het tijdschrift Medisch Contact.

Zij pleiten ervoor dat artsen alleen nog maar hulpmiddelen gaan gebruiken die vrij zijn van deze stoffen. Het gaat bijvoorbeeld om de stoffen bisfenol A, dat wordt gebruikt bij de productie van plastic en ftalaten die worden gebruikt als weekmakers in plastic.

De artsen vinden dat de overheid meer maatregelen moet nemen tegen het gebruik van deze hormoonverstorende stoffen in ziekenhuizen. In hun studie verwijzen ze naar recent onderzoek van de Universiteit Utrecht, die mogelijk tachtig ziekten in verband brengt met de blootstelling aan deze stoffen.

Ziekten

Het gaat dan om ziekten als borst-, prostaat-, en zaadbalkanker. Ook obesitas, cryptorchisme, endometriose, astma en ADHD worden in verband gebracht met de hormoonverstorende stoffen.

Bewijs voor een oorzaak gevolg-verband met de ziekten ontbreekt echter nog, omdat mensen tijdens hun leven aan meer stoffen worden blootgesteld.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie