'Aardappelen verhogen mogelijk bloeddruk bij vrouwen'

Vrouwen die vaker dan vier keer per week aardappelen eten hebben een grotere kans op een hoge bloeddruk dan vrouwen die ze minder dan eens per maand eten.

Wetenschappers van de Brigham and Women's Hospital en Harvard Medical School komen tot deze conclusie, blijkt uit hun studie in The BMJ. Volgens de onderzoekers wordt het risico op een hoge bloeddruk lager als aardappelen vaker door niet-zetmeelhoudende groenten worden vervangen.

Voor het onderzoek volgden de Amerikaanse wetenschappers 187.000 mannen en vrouwen uit drie grote studies. Zowel het eetpatroon, op basis van vragenlijsten, als de bloeddruk waren van de deelnemers bekend.

Na correctie van verschillende factoren die met de bloeddruk samenhangen vonden de onderzoekers een verhoogd risico bij vrouwen die vier keer per week gebakken, gekookte of gestampte aardappelen aten. Dit effect zagen ze echter niet bij mannen.

Regelmatig patat eten zorgde bij zowel mannen als vrouwen voor een grotere kans op een verhoogde bloeddruk. Opvallend genoeg vonden de onderzoekers geen verband met de inname van aardappelchips.

Beperking

De onderzoekers denken dat de hoge glykemische index van aardappelen - in vergelijking met andere groenten - een verklaring is voor het gevonden effect. Aardappelen kunnen voor een piek in de bloedsuikerspiegel zorgen. Aan de andere kant zijn ze zich ook bewust van de beperkingen van de studie: het gevonden verband laat geen oorzaak-gevolg zien.

In een editorial in hetzelfde tijdschrift stellen wetenschappers van de University of New South Wales echter dat het verstandiger is om naar algemene eetpatronen en de kans op ziekten te kijken, in plaats van te focussen op een specifiek product of ingrediënt.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie